Expositie Froukje Reitsma in Mienskipshûs Metslawier

METSLAWIER

In de zomerperiode toont Mienskipshûs Metslawier werken van Froukje Reitsma, Fries om Utens.

De kunstenaar Froukje Reitsma (Dokkum, 1969) is opgegroeid in de Dongeradelen. In Anjum ging ze al jong richting de oude en nieuwe zeedijk op ontdekkingstocht. Zij woont en werkt nu in Twente met bos en heuvelachtige natuur op de grens met Duitsland.

Nog steeds voelt zij zich verbonden met het Waddengebied van haar geboortegrond. Net als de zee opkomt en de ganzen trekken naar het Wad en Lauwersmeergebied komt ze regelmatig terug om samen met haar hond te wandelen en zich te verwonderen.

Haar werk voor deze expositie bestaat uit tekeningen, viltobjecten en fotografie.

"Ik heb een voorliefde voor boeken/boekvormen, illustratie/animatie en kinderboeken. Ik werk graag in projectvorm. Heel langzame processen waarin grote hoeveelheden werk ontstaan. Het lijkt te groeien als een organisme, alles lijkt met elkaar verweven. Tot er orde moet komen, dan schift ik en 'snoei' zolang tot het materiaal dat overblijft zijn plek vindt. En samen een boek vormt of een serie werk. In ieder geval een eindpunt. Eén werk is eigenlijk nooit een echt werk. Dat waar het om gaat, of de kracht ervan uitmaakt, speelt zich tussen de onderlinge werken af. Ik houd veel van dit ontstaansproces, er is altijd ontwikkeling. Aan de basis ervan ligt het tekenen, het kan altijd, het is mijn baken en een filter op de wereld."

Illustraties van Froukje zijn gepubliceerd in "It Grutte Foarlesboek", uitgegeven in oktober 2013. Ook heeft zij een aantal boeken in eigen beheer geschreven en vormgegeven met illustratie en fotografie. De boeken zullen te zien zijn tijdens de expositie.

De viltobjecten worden gemaakt van schapenwol met een speciale handwerktechniek, het naaldvilten. Om meer mensen hiermee kennis te laten maken geeft Froukje twee workshops tijdens de expositieperiode. Deze zijn op 6 juli en 3 augustus van 10:00 tot 14:00 uur. Er is plek voor minimaal 3 en maximaal 6 personen per keer.

De kosten voor de workshop zijn €40,- en zijn inclusief materiaal en lichte lunch. Meer info en opgave via de website http://doarpstsjerke-metslawier.nl.

De expositie valt samen met Tsjerkepaad van 7 juli t/m 8 september. De succesvolle en bijzondere "Vleermuizennacht" op 24 augustus zal ook dit jaar op het programma staan.

Ook zijn vrijwilligers momenteel aan het werk om het kerkhof rond de Doarpstsjerke te restaureren. Er wordt gras gezaaid een heg aangeplant en de grafzerken met hekwerk worden recht gezet en gelegd.

Door de groeiende en enthousiaste inzet van de vrijwilligers zijn de tsjerke en de expositie gratis toegankelijk.

Expositie van 30 juni t/m 9 september elke zaterdag en zondag van 13:30-17:00 uur.

Eigen foto.