Kunst van hoog niveau in kerk Lichtaard op zaterdag 25 augustus

Lichtaard

Tijdens de Noord-Friese Winkeltjes van zaterdag 25 augustus exposeren drie kunstenaars in het kerkje van Lichtaard. Deze maand kan de bezoeker zich vergapen aan uiteenlopende werken van beeldhouwer en schilder Peter Hein, kunstschilder Rita Bakhuijsen en kunstenares Toos Daalmans. De kerk is vrij toegankelijk tussen 10 uur en 17 uur. Routekaarten voor de winkeltjesroute zijn gratis verkrijgbaar bij de kerk aan de Noordermieddijk 3 te Lichtaard.

Peter R. Hein (1939), beeldhouwer, schilder en auteur bij Meulenhoff Boekerij exposeert bronzen beelden en objecten van roestig ijzer. Hein maakt beelden als 'tekeningen in de ruimte', getekend in brons en in roestig ijzer. Licht, luchtig, ijl, rank en sierlijk zijn de sleutelwoorden. De mensfiguren van Hein lijken balancerend, zoekend, klimmend naar grote hoogten. Ladders, steigers en wielen worden gebruikt als entourage. Ze verbeelden de interactie tussen mensen: strijd en afhankelijkheid, angst en wanhoop. Maar ook: aandacht, vertrouwen. Lange vormen accentueren de bedoelde emotie. Abstracte beelden in brons: eenvoudige vormen te zien als lijnen 'ín drie dimensies'. Niet gemaakt op basis van was, maar op basis van natuurlijke groeivormen, zoals stengels van bereklauw en andere natuurlijke materialen. Peter patineert en ciseleert de beelden zelf en maakt ook de mallen, waardoor hij (behalve het gieten) onafhankelijk kan opereren en vrijwel het hele artistieke en ambachtelijke proces zelf in de hand heeft. www.peterhein.nl

Rita Bakhuijsen is woonachtig in Warfstermolen en heeft zich na diverse kunstopleidingen gespecialiseerd in het realisme; schilderen naar de werkelijkheid. Daarbij schuwt zij geen enkel onderwerp. Persoonlijk vindt Bakhuijsen landschappen en portretten interessant om te schilderen. “Er is zoveel meer te zien in gezichten. Tijdens kunstroutes schilder ik de ogen van bezoekers op canvas” aldus een enthousiaste Rita. Rita exposeert regelmatig in binnen- en buitenland en heeft een aantal nominaties en vermeldingen in diverse kunstboeken. Bakhuijsen behoort tot de 112 kunstschilders die genomineerd zijn voor de Nederlandse Portretprijs 2018.

Toos Daalmans maakt kunstwerken waarbij je je ogen goed de kost mag geven. Kijkobjecten noemt ze haar werken. En dat is geen woord gelogen. “Alle werken die ik maak zijn gebaseerd op ingevingen, die komen meestal 's nachts, wanneer het me totaal niet uitkomt, want 's nachts moet je slapen. Het zijn kijkobjecten, het is puur voor mijn plezier, en misschien ook voor het uwe, daar gaat het tenslotte om”, zo vertelt Toos. “En” voegt ze er aan toe: “over smaak valt niet te twisten.” De materialen die Toos gebruikt voor haar objecten, haalt ze uit kringloopwinkels, oude tijdschriften e.d.

Meer informatie over de kunstenaars en de Noord-Friese Winkeltjesroute is te vinden op www.noordfriesewinkeltjesroute.nl. Wilt u ook deelnemen als kunstenaar? Dat kan! Stuur een mailtje naar liesbeth@outdoormozaiekgallery.nl