Nieuwe roman Dokkumer auteur Martin Scherstra

DOKKUM

Vanaf deze week is de nieuwste roman van de Dokkumer auteur Martin Scherstra verkrijgbaar bij de boekhandels en te bestellen via de webwinkels.

Overstag gaat over het jonge stel Wierd en Rennie met een grote kinderwens. Rennie heeft onlangs een miskraam gehad en daar heeft ze het erg moeilijk mee, terwijl Wierd het al heeft verwerkt en verder wil. Het onbegrip en de ruzies die hieruit voortvloeien worden steeds zwaarder om mee om te gaan.

Als dan Rennies vader te horen krijgt dat hij lijdt aan de ziekte van Huntington, een erfelijke aandoening, wordt hun leven nog ingewikkelder. Rennie weigert namelijk pertinent om zich te laten onderzoeken op Huntington. Dat kan grote gevolgen hebben, want als ze een zoon krijgt, kan ze de ziekte aan hem doorgeven.

Naar aanleiding van het verschijnen van Overstag zal Scherstra op zaterdagmiddag 8 december aanstaande, tussen 14.00 uur en 15.30 uur, zijn boek signeren bij boekhandel Van der Velde aan de Grote Breedstraat 3 in Dokkum.

Feuilleton

Sinds enkele maanden verschijnt Scherstra’s roman Het Baken als feuilleton in het Nieuwsblad van Noordoost Friesland. Het feuilleton is goed ontvangen door onze lezers. Scherstra wordt er dan ook vaak op straat over aangesproken. ‘Tijdens het boodschappen doen krijg ik regelmatig reacties van mensen die het feuilleton volgen. Mensen houden me aan, of stoten elkaar aan met zo’n blik van Is-dat-niet-die-schrijver-van? Wat ook heel leuk is dat je op deze manier meer lezers bereikt. Mensen die normaal gesproken niet naar de bibliotheek gaan of in een boekhandel komen worden nu wel nieuwsgierig en gaan op zoek naar mijn andere boeken.’

Overigens zit de winnaar van de Valentijnprijs 2018 bepaald niet stil. Momenteel legt hij de laatste hand aan de ruwe versie van zijn tiende roman, die aan het einde van het volgende jaar zal verschijnen: Oud Zeer. Dit boek is een vervolg op zijn allereerste roman, die in 2002 verscheen: Zelfs de sterren leken eenzaam. Vanwege dit feit is deze roman dit jaar opnieuw uitgebracht als e-boek. ‘Als ik met Oud Zeer klaar ben staan er twee nieuwe romans op stapel voor een andere uitgever, en wil ik een paar korte verhalen gaan schrijven. De artikelen die ik voor het blad Poppenhuizen&Miniaturen schrijf, gaan ook volgend jaar gewoon door. En wie weet nog een paar kinderboeken. Dus vervelen hoef ik me niet.’

Waar Scherstra de tijd vandaan haalt voor zijn hoge productie is menigeen een raadsel. Want naast het schrijven heeft hij ook een fulltime baan bij de gemeente. ‘Schrijven doe ik in de avonduren, op vrije dagen. Het kunnen ook gestolen momenten op een dag zijn. Als ik iedere dag maar even iets kan schrijven. Het is mijn passie. Een dag niet geschreven is een dag niet geleefd, zeg ik altijd.’